Karasaban Hala Köylünün Vazgeçilmezi


Sarp tarım arazilerini işleyebilmek için öküzlerin çektiği karasaban vatandaşların hala vazgeçilmezi. Sarp arazilerde üretim yapmak isteyen çiftiler, motorlu araçların işlevsiz kaldığı alanları işlemek için hala at ve öküzleri kullanıyor. Ayakları nallanan at ve öküzler sabana çekilip toprağı işliyor.
Türkiye’de verimli ovaları ve yetiştirdiği tarım ürünleri ile bilinen Aydın’da üretilen tarım ürünlerinin büyük bir kısmı makineli tarım ile elde edilmiyor. Aydın’ın ovalarında olduğu kadar sarp arazilerinde de üretim yapılıyor. Dağlık arazilerde üretim yapmak o kadar da kolay değil. Bin bir meşakket ve çaba ile üretime hazırlanan sarp arazilerin işleniş hikayesi ise herkesi şaşırtıyor.

NALLANAN ÖKÜZLER SABANA KOŞULUYOR
Baharın gelmesiyle sabanlarla sürülmeye başlanan binlerce dönüm arazi için at ve öküzler çifte hazırlanıyor. Öncelikle çift sezonu yaklaşırken hayvanlar güçlenmeleri için arpa ile bakıma alınıyor. Sabanı güçlü bir şekilde çekecek hale gelen at ve öküzler her geçen gün sayıları tükenmekte olan nalbantlar tarafından nallanıyor. Çift sürerken ayak tırnakları acımaması için özel yöntemlerle yere yatırılarak ayakları nallanan öküzler bu işlemin ardından sabana koşuluyor.
Köylerde çiftçilik yapabilen çok az insan kalırken, sarp arazilerden verim almak isteyen vatandaş ise bahçesini sürdürebilmek için adeta sıraya giriyor. En fazla 70 gün çift sürülebilen dağlarda toprakların kurumaya başlamasıyla birlikte çift sürme işi de sona eriyor. Motorlu tarım aletlerinden faydalanılamayan dağlık alanlarda öküz ve atlar asırlar öncesinde olduğu gibi çiftçinin en değerli varlıkları arasında yer alıyor.